Рецензія на книгу «Записки юного лікаря» Михайло Булгаков

Зловісний термін «розподіл після навчання у ВНЗ» багато скаже сучасному читачеві Зловісний термін «розподіл після навчання у ВНЗ» багато скаже сучасному читачеві. Кожен власник диплома повідає чимало про те, куди може занести нелегке доля закінчив бюджетне відділення університету. Тим більше цікаво дізнатися, як це було сотню років тому. Додайте сюди медичну специфіку і час написання - 1917 рік, Росія, - і стане ясно, що перед нами дуже цікавий документ на переломі бурхливої ​​епохи.

Художня література - жанр, в якому особистий досвід автора переплавляється в рядки. Мінімум обробки перетворює досвід в мемуари, однак для майбутнього автора «Майстра і Маргарити» банальне «де я був і що я бачив» були нецікаві в принципі. А тому колишній лікар Микільської земської лікарні Михайло Булгаков описав свою юність в невеликому циклі з 8 оповідань, написаних від першої особи доктором Бомгарда.

Потрапивши в сільську глушину в якості єдиного лікаря Мурьевской лікарні, приймаючи за день сотню пацієнтів, які приїжджають з усіх навколишніх сіл, на власні очі стикаючись з випадками, про які тільки читав в медичній літературі, і з тугою розуміючи, що отриманий «отл.» На іспиті слабо співвідноситься з тим, що бачиш на власні очі у живого пацієнта, Бомгард вчиться приймати рішення без оглядки на писані авторитети. Тільки так можна самому стати авторитетом, по-моєму ...

Сюжети оповідань, що увійшли до циклу «Записки юного лікаря» невигадливі, але розкривають як характер автора, так і дають панораму життя глухого селища десь в Смоленській губернії.

«Рушник з півнем». Ледь приїхавши на нове місце, Бомгард відразу ж стикається з необхідністю робити ампутацію. Операція закінчується вдало, старий фельдшер робить стриманий комплімент і додає: судячи з усього, доктор має солідний досвід в цій області. Бомгард з тремтінням відповідає, що робив дві і сам дорікає себе за брехню.

«Завірюха». Бомгард відправляється у невідкладній викликом у віддалене село і потрапляє в сніжний буран. Думка автора проста: лікарська етика не дозволяє лікарю відмовити хворому, чого б це лікаря не варто, які б перешкоди не вставали на його шляху.

«Сталеве горло». На прийом приносять дівчинку з дифтерією на останній стадії. Бомгард, оскаженілий дрімучістю матері і бабусі дитини, робить трахеотомію і на час вставляє в горло сталеву трубку, щоб маленька пацієнтка не вмерла від задухи. Закінчується історія анекдотом: на врятовану дівчинку приїжджають подивитися з усіх навколишніх сіл селяни, впевнені, що доктор зашив сталеву трубку їй у горло.

«Пітьма єгипетська». Тема невігластва простих селян отримує анекдотичний продовження у випадку з мельником, хворим на малярію. Прописаний курс хініну, розрахований на тиждень, він приймає зараз, не бажаючи довго чекати одужання.

«Морфій». Найпохмуріший з оповідань збірки. Фактично це монолог наркомана-морфініста, колеги доктора Бомгарда, який покінчив з собою. Тема знайома Булгакову як нікому; сам він пізнав муки залежно від морфію і знайшов в собі сили впоратися з хворобою, на відміну від нещасного доктора Полякова. Пронизлива історія, де все на декількох сторінках показаний весь жах наркоманії та її неминучого результату - розпаду особистості, втрати близьких і друзів, моральної деградації.

«Хрещення поворотом». Тут Бомгарду доводиться приймати складні пологи. Не маючи ніякого досвіду, перед операцією він гарячково вчитується в якесь посібник, але в підсумку йому доводиться покладатися тільки на лікарську інтуїцію. Благополучно закінчивши операцію, він знову гортає посібник і зазначає, що всі місця, раніше неясні, тепер абсолютно зрозумілі. Досвід книжковий підтвердився досвідом практичним.

«Зниклий очей». Доктор Бомгард підводить підсумки свого першого року в Мурьевской лікарні, без подиву помічає, що змінився внутрішньо і зовні, згадує курйозні випадки. Досвід дозволяє йому без страху дивитися на кожен новий випадок, проте від зайвої гордині рятують випадки, в яких зайва освіченість заважає побачити просте і очевидне (випадок з «зниклим» оком). 23-річний доктор констатує: щороку приноситиме такі сюрпризи, а навчання не закінчується ніколи.

«Зоряна висип». Бомгард стикається з осередком епідемії сифілісу і гостро розуміє, що страшне захворювання носить соціальний характер, через якого впоратися з ним важче, ніж з будь-якої іншої хворобою. Доктор починає довгу і наполегливу боротьбу з сифілісом, але змушений визнати, що потрібна система, здатна переламати у селян страх перед поганою хворобою.

«Я вбив». Бомгард переказує історію свого колеги Яшвін, який представився як єдиний відомий йому хірург не зі скальпелем, а з пістолетом. Розповідь Яшвін відноситься у 1919 році і відбувається в Києві. Доктора насильно рекрутують петлюрівці в якості полкового лікаря під початок полковника Лещенко. Спостерігаючи звірячі звичаї Громадянської війни - вбивства, тортури, розправи, - доктор робить свій моральний вибір. Тут загальнолюдські цінності стають вище лікарської етики. Складна колізія, тим більше, що вона постає перед представником найгуманнішої професії ...