Масло чорного кмину: лікувальні властивості, користь і протипоказання, застосування в косметології

  1. Хімічний склад
  2. Корисні властивості
  3. Для дітей
  4. Для чоловіків
  5. Для жінок
  6. Правила та сфери застосування масла чорного кмину
  7. цілющі властивості
  8. косметичні властивості
  9. Корисні властивості кмину в кулінарії
  10. Як правильно вибрати масло чорного кмину
  11. Правила зберігання продукту
  12. Шкода від застосування і протипоказання

Ми звикли асоціювати насіння кмину з приправою, яка надає стравам пікантний смак і аромат Ми звикли асоціювати насіння кмину з приправою, яка надає стравам пікантний смак і аромат. Але, крім цього, з зерняток цієї рослини роблять масло, яке має приголомшливі цілющими властивостями. Сьогодні ми розберемося, як за допомогою цього продукту зміцнити своє здоров'я і вилікувати деякі захворювання.

Хімічний склад

Масло чорного кмину витягають за допомогою холодного віджиму сирого насіння рослини, що дозволяє зберегти всі корисні речовини. У готовому вигляді воно містить поліненасичені жирні кислоти ( Омега-3 , Омега-6 і Омега-9 ), Незамінні при лікуванні, а також для профілактики багатьох хвороб. Масло чорного кмину витягають за допомогою холодного віджиму сирого насіння рослини, що дозволяє зберегти всі корисні речовини

До його складу входять вітаміни групи А , В , D і E . У маслі кмину присутній дуже багато макро- і мікроелементів, таких як залізо, кальцій, мідь і багато інших. Крім перерахованого вище, в ньому присутні амінокислоти , Флавоноїди, фітостероли, дубильні речовини, ефірні масла, сапоніни і ензими.

Важливо! Цей продукт, незважаючи на унікальний склад, не є самостійним лікарським засобом, і застосовувати його необхідно в комплексній терапії, після консультації з лікарем.

Корисні властивості

Прийом цього рослинного продукту позитивно позначається практично на всіх системах і органах людини, тому масло чорного кмину:

  1. Виступає в ролі сильного иммуномодулятора.
  2. Знімає запалення.
  3. Позитивно впливає на нервову систему, допомагає зняти напругу і побороти стрес.
  4. Має знеболюючу та спазмолітичну діями.
  5. Сприятливо впливає на сечовидільну систему.
  6. Стимулює правильний відхід жовчі.
  7. Нормалізує роботу шлунково-кишкового тракту.
  8. Виводить з організму шлаки і токсини.
  9. Є профілактичним засобом від онкологічних захворювань.
  10. Допомагає в боротьбі із зайвою вагою.
  11. Нормалізує роботу печінки.
  12. Ефективно від геморою.
  13. Використовується для лікування шкірних захворювань.
  14. Застосовується при застудах і ГРВІ.
  15. Володіє жарознижуючі властивості.

Для дітей

Внутрішнє застосування даного продукту дозволено дітям з 6 років. Це обумовлено тим, що рослинні компоненти, що входять до його складу, можуть викликати алергічні реакції у дитини. Після 6 років цей продукт дітям часто призначають як глистогінний препарату.

Для чоловіків

Масло чорного кмину допомагає боротися з такою недугою, як простатит. Вважається, що ті чоловіки, які періодично беруть це масло, набагато рідше страждають від аденоми простати. Також регулярне вживання продукту сприяє поліпшенню потенції, підвищення лібідо і фертильності. Масло чорного кмину допомагає боротися з такою недугою, як простатит

Для жінок

За допомогою цього продукту можна вирішити ряд проблем, пов'язаних з жіночим здоров'ям. Його використовують для нормалізації менструального циклу, при лікуванні безпліддя, мастопатії, інфекціях і онкологічних утвореннях в органах жіночої статевої системи. Воно на 100% складається з натуральних компонентів і наділене численними корисними властивостями, тому немає обмежень щодо застосування його в період годування грудьми, а, навпаки, це дуже корисно для посилення лактації та зміцнення організму годуючої матусі.

Чи знаєте ви? Вважається, що єгипетська цариця Нефертіті, яка відома своєю сліпучою красою, доглядала за своєю шкірою в тому числі за допомогою масла, отриманого з насіння кмину.

Правила та сфери застосування масла чорного кмину

Продукт корисний в рівній мірі і для чоловіків, і для жінок. Його застосовують в комплексній терапії багатьох захворювань, а також використовують як профілактичний засіб.

Дозування і схема прийому даного засобу безпосередньо залежать від захворювання, яке необхідно вилікувати. Але, тим не менше, існують загальні добові норми щодо внутрішнього застосування масла чорного кмину:

  • діти 6-10 років - 1 ч. л .;
  • діти 10-15 років - 1,5 ч. л .;
  • дорослі - 2 ч. л.

цілющі властивості

Ось кілька ефективних способів застосування даного засобу:

  1. Для зміцнення імунітету - рекомендують пити по 0,5 ч. Л. в день, бажано натщесерце.
  2. Для лікування застуди та ГРВІ - масло чорного кмину можна використовувати для інгаляцій, капати їм ніс (по 1 краплі в кожну ніздрю), а також пити чай з додаванням 1 ч. Л. цього засобу 3 рази на добу.
  3. При гіпертонії - по 5-10 крапель олії чорного кмину додають в тепле питво, наприклад, в ромашковий або будь-який інший трав'яний чай. Пити такий напій рекомендується 3 рази на день.
  4. При проносі - протягом 3 днів необхідно приймати ці ліки наступним чином: в 200 мл йогурту або кефіру розмішати 1 ст. л. масла чорного кмину і пити отриману суміш по 100 мл вранці та ввечері.
  5. При кашлі - для того, щоб краще відходила мокрота, необхідно взяти 15 мл лимонного соку і додати 10 крапель масла чорного кмину, п'ють це засіб 3 рази на добу перед прийомом їжі.
  6. Для посилення лактації - рекомендується пити по 1 ч. Л. за 20 хвилин до їжі 3 рази на день.

Важливо! Під час застосування масла чорного кмину необхідно збільшити споживання рідини - води без газу і трав'яних чаїв, так як даний засіб зневоднює організм.

косметичні властивості

Використання масла чорного кмину в косметології безмежно, воно включає в себе масу корисних якостей, а саме:

  • володіє антицелюлітними властивостями;
  • бореться зі зморшками і віковими змінами;
  • нормалізує роботу сальних залоз;
  • покращує гормональний фон в період менопаузи у жінок;
  • підвищує пружність шкіри і допомагає позбутися від розтяжок після пологів і сильного схуднення;
  • знімає набряки;
  • прискорює ріст волосся і перешкоджає їх випаданню, а також сприятливо впливає на шкіру голови.

Масло чорного кмину можна додавати в маски для обличчя та волосся, креми, міцелярно воду, змішувати з іншими маслами, застосовувати точково, використовувати як самостійний засіб або в комплексі з іншими препаратами. Масло чорного кмину можна додавати в маски для обличчя та волосся, креми, міцелярно воду, змішувати з іншими маслами, застосовувати точково, використовувати як самостійний засіб або в комплексі з іншими препаратами

Чи знаєте ви? Під час археологічних розкопок вчені виявили насіння кмину, які відносяться до неоліту і мезоліту, тобто цілющі властивості цієї рослини були відомі ще 8 тисяч років тому.

Корисні властивості кмину в кулінарії

Кмин - це відмінна приправа до м'яса і випічці. Важко уявити собі, наприклад, буханку бородинского хліба без цієї спеції. При приготуванні супів і других страв він здатний надати винятковий аромат і незвичайний присмак. На основі насіння кмину також готують смачні настойки і лікери.

Цими пряними насінням можна доповнити і внести родзинку в будь-який салат, просто змішавши їх з оливковою або соняшниковою олією і крапелькою лимонного соку. Масло з цього насіння можна додавати в кефір, йогурт або трав'яні чаї, а також використовувати при приготуванні заправок для овочевих салатів.

Важливо! Якщо перед тим, як використовувати кмин в приготуванні страви, обсмажити насіння на сухій сковороді кілька хвилин, їх аромат буде ще більш насиченим і яскравим.

Як правильно вибрати масло чорного кмину

Варто звернути увагу на те, в якій країні виготовлено масло: лідерами в його виробництві вважаються Туреччина, Єгипет, Ефіопія, Саудівська Аравія, Сирія, а також Австрія і Німеччина. Бажано, щоб продукт був розфасований в скляні флакони або ж ємності з жерсті або харчового пластику. На етикетці обов'язково має бути відмітка про те, що масло отримано в результаті холодного віджиму, саме при такому способі воно зберігає свої корисні властивості. Його колір може варіюватися від світло-коричневого з зеленуватим відтінком до темно-коричневого. На смак воно - в'яжучий з гірчинкою, ступінь гіркоти залежить від країни походження, так, наприклад, масло з Ефіопії буде самим гірким і насиченим, а у єгипетського буде більш яскравий аромат. Купувати даний засіб краще за кордоном або у перевірених продавців. В інтернеті можна знайти масу пропозицій з продажу цього продукту. Перед тим, як зробити замовлення, почитайте відгуки і детально ознайомтеся з описом товару, звертаючи увагу на перераховані вище критерії.

Правила зберігання продукту

Як і будь-яке інше масло, цей продукт необхідно зберігати в темному, прохолодному і сухому місці, де температура повітря не піднімається вище +25 ° С. Після відкриття упаковки, для того щоб довше зберегти масло свіжим, краще зберігати його в холодильнику. Як і будь-яке інше масло, цей продукт необхідно зберігати в темному, прохолодному і сухому місці, де температура повітря не піднімається вище +25 ° С

Шкода від застосування і протипоказання

Незважаючи на численні корисні лікувальні властивості, застосування кмину і масла з нього має обмеження і протипоказання, до яких відносять:

  1. Індивідуальну непереносимість компонентів.
  2. Період вагітності.
  3. Післяопераційний період.
  4. Під час загострення хронічних захворювань.

Засіб може викликати алергічні реакції, тому, якщо під час його застосування ви помітили будь-які прояви у вигляді висипки або роздратування, припиніть використовувати продукт і проконсультуйтеся з лікарем. Засіб може викликати алергічні реакції, тому, якщо під час його застосування ви помітили будь-які прояви у вигляді висипки або роздратування, припиніть використовувати продукт і проконсультуйтеся з лікарем Тепер ви знаєте, що даний продукт може принести колосальну користь людському організму, так як в ньому міститься величезна кількість корисних речовин. Ще раз хочеться підкреслити те, що використовується воно виключно в комплексній терапії, і бажано перед його прийомом попередньо проконсультуватися з фахівцем.